Chłopska droga od poddaństwa do wolności

W rozważaniach nad dziejami Stryszowa i sąsiednich wsi nie może zabraknąć miejsca dla społeczności chłopskiej, dlatego 30 października o godzinie 15:00 zapraszamy na kolejny wykład z historii lokalnej pt. „Chłopska droga od poddaństwa do wolności”.

Ukształtowany w ciągu wieków system poddaństwa chłopów wobec stryszowskiego dworu obejmował szereg różnych świadczeń od obowiązku „oprzędzania z dworskiego włókna sztuki przędzy” po odrabianie pańszczyzny nawet 156 dni w roku. Sytuacja chłopów stopniowo zaczęła się zmieniać pod koniec XVIII wieku na skutek przeprowadzanych przez władze austriackie reform, których szczytem był proces uwłaszczenia.

  • Jak wyglądało poddaństwo chłopów w okresie staropolskim?
  • Kim byli poddani stryszowskiego proboszcza?
  • Czy w Stryszowie dochodziło do buntów chłopskich?
  • Jaki wpływ na poprawę losu chłopów miała władza austriacka?

Odpowiedzi na te pytania padną podczas październikowego wykładu. Poza tym na podstawie zachowanego materiału archiwalnego przeanalizujemy dokładnie proces uwłaszczenia chłopów w Stryszowie i Dąbrówce oraz przyjrzymy się dworsko-chłopskiej „wojnie” o serwituty w Łękawicy.

Kolejne wykłady:
27 listopada – Stryszowskie nazwiska i nazwy miejscowe
18 grudnia – Niełatwa praca „pionierów oświaty” – dzieje szkolnictwa w Stryszowie

Wykłady prowadzi Michał Makówka, rodowity stryszowianin, student Instytut Historii UJ; prowadzi dział historyczny w gminnym kwartalniku „Z perspektywy gminy Stryszów”.
Od 2019 roku jako wolontariusz współpracuje z Działem Edukacji Zamku Królewskiego na Wawelu, prowadząc zajęcia edukacyjne dla dzieci i rodziców (grup rodzinnych).
Popularyzator historii Stryszowa, pasjonat genealogii oraz heraldyki. Obecnie przygotowuje materiały do opracowania publikacji nt. postaci historycznych ze Stryszowa.

 

Zapisy pod nr tel.: 338797489 oraz adresem dworstryszow@wawelzamek.pl

0 0 votes
Article Rating

About Author

Reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x